субота, 24. новембар 2012.

Vilinski Dah – HA Disanje



HA disanje potiče sa Havaja, i praksa je jedne veoma stare havajske šamanske tradicije zvane Huna. HA disanje je sistem disanja poje u samom prevodu znači – dahn života. Ne samo disanje već i sam sistem izgovora magijskih reči, molitva i priziva se odnosi na ovaj način.

Udahnite duboko i sporo kroz nos, ispunivši time čitav stomak (nemoj te disati na pluće već na stomak – poput operskih pevača). Zatim izdahnite na usta duplo sporije i duže stvarajući pritom zvuk „HAAA“. Kao kada ste umorni došli sa posla, sednete i izdahnete „HAAA“. Dobra pomoć pri ovakvom disanju da malo spustite bradu ka dole, i blago savijete kičmu, tako će te omogućiti da u vaš stomak uđe što više vazduha.
Na istoku postoji više sličnih sistema, posebno u Indiji gde se ovakvo disanje na stomak zove Pranajama, stim što je sistem diasanja drugačiji.

Ovakvo disanje se kombinuje u različitim meditacijama, pevanjima himni i prizivima pri čemu se reči ili slogovi izgovaraju pri izdisaju kao što stvaramo zvuk „HAA“. Na primer:
„ (Udahnite)
(Pri izdahu) O Božanska majko, srca su nam puna tame
(Udahnite)
(Pri izdahu) Oteraj tamu iz naših srca i svetli zajedno s nama
(Udah)“

Нема коментара:

Постави коментар